Δελτίο Τύπου ΣΕΗΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΗΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ                                                         

 ΑΘΗΝΑ 23/04/2015

 

Την Τετάρτη 1η Απριλίου το προεδρείο του ΣΕΗΕΑ πραγματοποίησε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ.Σταθάκη. Επίσης, την Παρασκευή 3 Απριλίου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, Γ.Τόλιο.

Στην συνάντηση αυτή, από πλευράς ΣΕΗΕΑ, τέθηκαν τα εξής ζητήματα

  1. Κατάργηση της υποχρεωτικής ανανέωσης των αδειών οι οποίες κατακτήθηκαν με προϋποθέσεις (πτυχίο σχολής, γραπτές εξετάσεις, προφορικές εξετάσεις, προϋπηρεσία). Δεν έχει νόημα να αποδεικνύουμε ότι ασκούμε το επάγγελμα για να μπορούμε να ανανεώνουμε την άδεια. Μέχρι την οριστική κατάργηση της υποχρεωτικής ανανέωσης να καταργηθούν άμεσα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται σήμερα κατά τη διάρκεια ανανέωσης (προϋπηρεσία μέσω ΥΔΚΕ ή φορολογικά παραστατικά ΑΠΥ-ΤΠΥ). Συγχρόνως ζητάμε κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων που επιβάλλονται σε περίπτωση καθυστέρησης στην ανανέωση και κυμαίνονται από 200 έως 400 ευρώ.

 

2. Κατάργηση της ΥΔΚΕ και της υποχρεωτικής ασφάλειας επαγγελματικής ευθύνης. Μόνη προϋπόθεση η ΥΔΕ και η ΑΠΥ ή ΤΠΥ. Η ΥΔΚΕ είναι ένα έγγραφο που προσθέτει γραφειοκρατία χωρίς ουσιαστική κάλυψη ούτε του επαγγελματία ούτε του καταναλωτή. Την ασφάλεια την παρέχει ο αδειούχος εγκαταστάτης  και για την εγγύηση καλής λειτουργίας των υλικών η νομοθεσία έχει ορίσει υπευθύνους τους κατασκευαστές ή τους εισαγωγείς του ηλεκτρολογικού υλικού. Θα βαρύνει με επιπλέον κόστος τον καταναλωτή.

 

3. Κατάργηση της νομοθεσίας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Οι επαγγελματικές άδειες να παρέχονται εφάπαξ. Είτε από δημόσιο φορέα,  (πχ.Υπουργείο), είτε αναλόγως την βαθμίδα της τεχνικής εκπαίδευσης των ενδιαφερομένων, ως μοναδική προϋπόθεση να έχουν τον τίτλο σπουδών του εκπαιδευτικού ιδρύματος, και η απαιτουμένη προϋπηρεσία -όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη- να αποδεικνύεται από τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων.

 

4. Να ισχύει η προϋπηρεσία πριν από 12/06/2013 (ΠΔ 108).  Είναι αδικία για μεγάλο κομμάτι υποψηφίων που είχαν τις προϋποθέσεις, απλώς δεν πρόλαβαν.

 

Για όλα αυτά δεν βαρύνεται με επιπλέον κόστος ο κρατικός προϋπολογισμός. Είναι πολιτικό και οικονομικό θέμα η στήριξη και ενίσχυση των μικρών αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι όχι μόνο δεν πρέπει να λογίζονται σαν διαρθρωτικό πρόβλημα, αλλά είναι και η «στήριξη της οικονομίας» όπως λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Τόσο ο Υπουργός, όσο και ο κ.Τόλιος  είπαν ότι θα εξετάσουν τα ζητήματα, ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε εκ νέου σε επικοινωνία μαζί τους για να μας δοθεί μία απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΕΗΕΑ επιμένει και καλεί τους συναδέλφους να κλιμακώσουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα και να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τα αιτήματά μας.

 

 

© 2018 www.sehea.gr