Για τις Συνελεύσεις του Σωματείου Αρωγής

 

 

                Στις 08/06/2015 πραγματοποιήθηκε η Α’ Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Αρωγής

καθώς και η Έκτακτη Καταστατική Συνέλευση. Στην Τακτική Γενική Συνέλευση τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν αυτά που αναφέρονταν και στην πρόσκληση, δηλαδή  τα εξής :

  1. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2014
  2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
  3. ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2014
  4. ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015 ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
  5. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  6. ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ
  7. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Έπειτα από εισήγηση του Προέδρου για τον Διοικητικό απολογισμό και την παρουσίαση του Οικονομικού απολογισμού και των προϋπολογισμών από τον Ταμία και την θετική έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής για τα πεπραγμένα του Σωματείου για το έτος 2014, ψηφίστηκε η έγκρισή τους από το σώμα της Γεν. Συνέλευσης με μεγάλη πλειοψηφία.

Επίσης προτάθηκε και εγκρίθηκε κατά μεγάλη πλειοψηφία δια ανατάσεως της χειρός και ο δειγματοληπτικός έλεγχος στα οικονομικά του Σωματείου από Ορκωτούς Λογιστές το ίδιο ημερολογιακό έτος (2014) με αυτό που θα γίνει και ο έλεγχος στον Σ.Ε.Η.Ε.Α για διαπίστωση της διαφάνειας των οικονομικών του Σωματείου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων.

Της τακτικής Γενικής Συνέλευσης προηγήθηκε η πολύ κρίσιμη για το μέλλον του Σωματείου Ειδική Καταστατική Συνέλευση στην οποία προτάθηκαν αλλαγές στα Άρθρα του καταστατικού προς όφελος όλων των μελών του Σωματείου καθώς και ανάπτυξη κινήτρων για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μελών στο Σωματείο. Αφού επεξηγήθηκαν τα οφέλη των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν με την ψήφιση των Άρθρων που προτάθηκαν, και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης επί αυτών και αποσαφήνισή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο, έλαβε χώρα η ψηφοφορία επί του συνόλου των αλλαγών και το αποτέλεσμα ήταν η ψήφισή τους κατά μεγάλη πλειοψηφία.

                Έχοντας λάβει υπόψη τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Σωματείου και τον Σκοπό που πρέπει να πραγματοποιεί το καταστατικό του, τα οικονομικά στοιχεία από την εξαγωγή των μέχρι τώρα εφ’ άπαξ βοηθημάτων, τον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής των 15 ετών αλλά πάντα μέχρι την συνταξιοδότηση για να δικαιούται το μέλος εφ’ άπαξ βοήθημα, την οικονομική κρίση στη χώρας μας, τις νομοθετικές αλλαγές στο επάγγελμά και στο συνταξιοδοτικό, προτάθηκαν τέτοιες αλλαγές στο καταστατικό έτσι ώστε να γίνει πιο προσιτό το Σωματείο ακόμα και από μέλη που πολλά από αυτά έχουν σημαντικά οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα σήμερα.

Θεωρώντας λοιπόν ότι ένα καταστατικό θα πρέπει να είναι διαχρονικά ισχυρό, λειτουργικό, επίκαιρο προτάθηκαν τέτοιες αλλαγές στα Άρθρα του έτσι ώστε να είναι εφαρμόσιμο σε κάθε εποχή ανεξάρτητα από τα δεδομένα της, λαμβάνοντας η Γ.Σ. αποφάσεις μόνο για την προσαρμογή των οικονομικών δεδομένων στην εκάστοτε εποχή και το γενικό του πλαίσιο να είναι το εξής:

1.     Απόδοση εφ’ άπαξ βοηθήματος συσχετισμένο με τις καταβληθείσες υποχρεωτικές και επιπλέον εισφορές και πάντα με απόδοση που θα κυμαίνεται με τις αποδόσεις των Τραπεζικών ανά έτος επιτοκίων του Σωματείου ψηφισμένο από το Δ.Σ.(Άρθρο 5§1)

2.     Μείωση των Ετήσιων Υποχρεωτικών Εισφορών από 20 ΥΔΕ ή 290€ σε 5 ΥΔΕ ή 72,5€..(Άρθρο 15§1)

3.     Μείωση του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής στο Σωματείο για δικαίωμα απολαβής εφ’ άπαξ βοηθήματος από τα 15 έτη στα 10 έτη συνεχόμενης παραμονής στο Σωματείο, αλλά όχι όπως ίσχυε με την παραμονή στο Σωματείο μέχρι την συνταξιοδότηση του μέλους. (Άρθρο 7§1α)

4.     Άμεση καταβολή του βοηθήματος που δικαιούται το μέλος σε περίπτωση θανάτου στους δικαιούχους καθώς και στο μέλος που καθίσταται ανίκανο για εργασία. Για τα υπόλοιπα μέλη που δικαιούνται το εφ’ άπαξ βοήθημα ή επιστροφή καταβληθέντων εισφορών,  θα δίνονται στη συνταξιοδότηση εκτός αν κάποιος δεν δικαιούται σύνταξη στο 65ο έτος της ηλικίας του. (Άρθρο 6§1) (Άρθρο 6§2) (Άρθρο 7§1γ)

5.     Κίνητρο σε όλα τα μέλη για πολυετή παραμονή στο Σωματείο με μικρές ως και μηδενικές κρατήσεις με το πέρασμα των ετών παραμονής στο Σωματείο στο εφ’ άπαξ βοήθημα. (Άρθρο 5§3)

6.     Ρύθμιση για την μετάβαση στο νέο καταστατικό καθεστώς των ήδη εγγεγραμμένων μελών του Σωματείου κάνοντας μέλη με πάνω από 10 έτη παραμονής στο Σωματείο με οφειλές, ολικώς ή μερικώς ταμειακά εντάξει συμψηφίζοντας τις οφειλές τους με το εφ’ άπαξ βοήθημα που θα δικαιούνταν σε περίπτωση συνταξιοδότησης την στιγμή της αλλαγής του καταστατικού και πίστωση στην καρτέλα του μέλους αυτού του ποσού. Αν σε κάποιες περιπτώσεις το μέλος συνεχίζει να οφείλει θα δίνεται το δικαίωμα για ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών του. Για τα μέλη που δεν έχουν συμπληρώσει 10 έτη παραμονής στο Σωματείο θα εντάσσονται στο νέο καταστατικό καθεστώς αναδρομικά, από το έτος εγγραφής τους κάνοντας και αυτά τα μέλη ολικώς ή μερικώς ταμειακά εντάξει. (Άρθρο 5§7,8,9)

7.     Επιστροφή σε όλους όσοι διαγράφονται για οποιοδήποτε λόγο και έχουν συμπληρώσει 10 έτη παραμονής στο Σωματείο των καταβληθεισών εισφορών τους κατά την συνταξιοδότηση. Μοναδική περίπτωση απώλειας  των καταβληθεισών εισφορών η μη συμπλήρωση 10 ετών παραμονής στο Σωματείο και διαγραφή του μέλους για έναν από τους λόγους που αναφέρονται στο Άρθρο 16.

8.     Ρυθμίσεις για συμψηφισμό οφειλών 2 προηγούμενων ή 2 επόμενων ετών με τυχόν επιπλέον εισφορών άλλων ετών. Επέκταση του χρόνου καθυστέρησης εισφορών και συνδρομών για να είναι ένα μέλος ταμειακά εντάξει (τακτικό) από έξι μήνες στο ένα (1) έτος. (Άρθρο 5§6) (Άρθρο 4§2)

9.     Ρυθμιστικές αλλαγές για την επίκαιρη και εύρυθμη λειτουργία του Σωματείου όπως είναι η διαγραφή της λέξης επιδόματος από το εφ’ άπαξ βοήθημα για φορολογικούς λόγους, η αποσαφήνιση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των μελών, ο ρόλος του Δ.Σ. και της Γ.Σ. Ορισμός και επικαιροποίηση των ποσών της εγγραφής και της μηνιαίας συνδρομής.

Για την έναρξη ισχύς του νέου καταστατικού θα ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του Σωματείου αλλά και κάθε μέλος προσωπικά για το πώς και πόσο ωφελείται προσωπικά από το νέο καταστατικό, με επιστολή που θα του αποσταλεί. Καλό θα ήταν να υπάρχει και ιδιαίτερη επικοινωνία για όσα μέλη το επιθυμούν με τη Γραμματεία του Σωματείου αλλά και εν συνεχεία και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμβουλή.

Τέλος παρατηρήθηκε για ακόμα μια φορά μικρή προσέλευση σε σχέση με την σοβαρότητα των θεμάτων των Συνελεύσεων και των προβλημάτων, γι’ αυτό καλούμε όλα τα μέλη του Σωματείου να έρθουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Σωματείο και να συμμετάσχουν μαζικά στις δράσεις του, σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Σ.Ε.Η.Ε.Α γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας και να ωφεληθούμε όλοι πραγματικά.

© 2018 www.sehea.gr